2. Lakberendezési stílus kisokos – Az indusztriál, az amerikai koloniál és a svéd stílus jellemzői

Előző blog bejegyzésemben elindítottam egy sorozatot, ahol a lakberendezési stílusokat veszem górcső alá. Célom ezzel az, hogy minél könnyebben megtaláld a számodra legmegfelelőbb stílust, ha éppen egy teljesen új otthont vásároltál magadnak vagy éppen meguntad az előzőt, és szeretnél valami teljesen új hangulatot kialakítani magadnak. Lakberendezőként pontosan tudom, hogy sokan nem mozognak otthonosan a belsőépítészeti irányzatokban, ezért a lehető legérthetőbben és lényegre törően szedtem össze azokat trendeket, amiket a legtöbben keresnek manapság. Ezen a héten megismerkedhettek a mostanában nagyon népszerű indusztriál stílussal, hoztam egy kis klasszikust Amerikából és bemutatok egy roppant egyszerű és praktikus irányzatot Svédországból.

 

AMERIKAI KOLONIÁLIS STÍLUS – Egy igazi klasszikus a tengerentúlról

Iconist lakberendezo amerikaikolonial stilus 2

Ez a kora amerikai stílus tökéletesen ötvözi a hagyományos és a rusztikus lakberendezés jellegzetességeit, amit még az angol, francia és holland telepesek hoztak magukkal az európai kontinensről Észak-Amerikába. Esztétikája az 1600-as évektől az 1800-as évekig terjedő stílusokra és trendekre épül, melyet a visszafogott és tompított színharmónia jellemez, mint az olajjal dörzsölt bronz színek, a bézs különböző árnyalatai, illetve egy előre meghatározott színskála köré épülő harmonizáló árnyalatok.

Iconist lakberendezo amerikaikolonial stilus 4

A szövetekre és tapétárka a gyarmati korszakban oly népszerű toile stílus mintái jellemzőek, amik gyakran egy-egy adott téma köré épülnek, melyet gondosan körbejárva dolgozz fel hihetetlen részletességgel.

Iconist lakberendezo amerikaikolonial stilus 5

A bútorokat, Észak-Amerika jellemzően közismert fafajtáiból készítik, mint a juhar, szil, hickory és a cseresznye. Ezeket mind egyedi tervezés alapján, kézzel készítik el, melyeket roppant bonyolult faragványokkal, dizájnelemekkel és intarziákkal tesznek még látványosabbá.

Iconist lakberendezo amerikaikolonial stilus 3

A régi világ hangulatát csak emelik az antik csillárok, nemesfém falikarok kellemes hangulata, és az olyan apró és finom részletek, mint a réz és nemesfém fogantyúk.

Iconist lakberendezo amerikaikolonial stilus 6

 

A SVÉD STÍLUS – ahol a kevesebb mindig több!

Iconist lakberendezo sved lakberendezesi stilus 4

A skandináv stílus a svédek, a dánok, a finnek és a norvégok otthonában kelt életre. Ezek közül a svéd lakberendezés az, ami a legismertebb mind közül és hódította meg a világot az elmúlt évtizedekben. A svéd dekorációt és lakberendezést más néven Gusztáv-stílusnak nevezik, ami a rokokó és a klasszicista mozgalom elegáns és teljesen letisztult újraértelmezéseként jelent meg.

Iconist lakberendezo sved lakberendezesi stilus 1

Ez nem összekeverendő az IKEA-val, ami a skandináv lakberendezést hivatott reprezentálni. Nevét III. Gusztáv királyról kapta, aki személy szerint is nagy művészetkedvelő hírében állt, kifejezetten a lakberendezés iránt mutatott óriási érdeklődést. Ez a jellegzetes stílus sokkal melegebb és barátságosabb, mint a dán és a norvég, főképp a szimmetria és a világos színpaletta alkalmazása különbözteti meg a többi skandináv vonulattól. A svéd lakberendezés előtérbe helyezi a tartós, kényelmes bútorokat, minimális anyagmennyiséggel, felesleges díszítések nélkül.

Iconist lakberendezo sved lakberendezesi stilus 2

Persze nem kizárt, hogy találunk egy-két színfoltot ezekben az otthonokban, ha igen, akkor főleg a piros, tengerkék, arany színek dominálnak. A falakat általában semleges árnyalattal borítják, ilyen a szürke vagy a törtfehér, ezzel egy könnyű és szellős érzetet kapunk. A belső terek színharmóniáját a földszínekkel teszik teljessé, mint például zöldek, barnák, szürkék, valamint ezek kellemes meleg árnyalatai. Ha a bútorokat szeretnénk kicsit kiemelni, akkor egyértelműen a hagyományos esztétika felé kell fordulni – a fából készült tömör bútortesteket az ívelt háttámlák, és az esztergált lábak díszítik, míg az asztalok, komódok jellemzően “viharvert” megjelenésűek, és fehérre vagy szürkére vannak festve. A kanapékat és a székeket olyan természetes anyagokkal kárpitozzák, mint a len, a pamut, a bőr és a velúr. A világítótestek is kifejezetten semlegesek, egyszerűek és minimalisták, ahogyan minden más ebben a lakberendezési stílusban. Ha szimpatikus ez az irányzat, de még nem vagy kellően magabiztos a lakberendezés során, akkor egy mondatot kell mantrázz magadban mindig, amikor formálod az otthonod belső terét: “A kevesebb mindig több!” 🙂

Iconist lakberendezo sved lakberendezesi stilus 3

 

INDUSZTRIÁL – ahol a karakteres, nyers erő dominál.

Iconist lakberendezo indusztrial lakberendezesi stilus 4

Az indusztriális stílus a lakberendezés viszonylag fiatal irányzata, de nem összekeverendő a loft stílussal. Érthetőbben, minden loft indusztriális stílus, de nem minden indusztriál loft.

Iconist lakberendezo indusztrial lakberendezesi stilus 1

Az ipari stílus meghagyja, mi több még jobban hangsúlyozza az ipari építészeti elemeket: a fém oszlopok, gerendák, a nagyméretű, osztott ablakok különleges, bohém miliőt teremtenek. Az eredeti téglafal, a beton burkolatok, a hatalmas egybenyitott terek, az 5-8 méter magas belmagasság, a berendezésben egyidejűleg használt modern elemek és az eredeti ipari, gyári darabok együttesétől válik igazán vonzóvá és érdekessé. Fontos megjegyezni, hogy az indusztriál stílus anyagválasztéka kifejezetten masszív erőt sugároz, éppen ezért hajlamos maszkulin hatást kelteni. Ennek ellenére persze meg lehet találni a férfi és női energiák kellemes egyensúlyát, ha vidámabb és világosabb színű vintage vagy modern bútorokkal keverjük az összhatást.

Iconist lakberendezo indusztrial lakberendezesi stilus 2

Az indusztriális lakberendezésben nagyon jól mutatnak a félkésznek látszó, vakolatlan falfelületek, és a csupasz beton padlók, ahogyan a félkész hatású tömör és súlyos bútorok is, melyeket finom és meleg anyagokkal és textíliákkal tudunk lágyítani. Az indusztriál elsődleges színei a téglavörös, az antracit szürke, és a fekete, melyet kékkel és zölddel kombinálhatunk a stílus megalapozásakor. A nagyobb bútorok esetében használhatjuk a feketét, a szürkét és a fehéret, míg a falat szórványosan lehet téglával borítani, illetve szürkére festeni. A beton is nagyon látványos, mint padlóburkolat, de ha kissé otthonosabb hatásra vágyunk bátran nyúlhatunk a faburkolatokhoz is, a végső cél, hogy mindenképp egy matt, de természetes hatást érjünk el.

Iconist lakberendezo indusztrial lakberendezesi stilus 3

Képek forrása: Pinterest

Olvass még több cikket tőlem:

Lakáseladás – 5 végzetes hiba, amiket az eladók elkövetnek

Színpszichológia, így hatnak rád a színek

Luxusfürdőszoba – tervek egy balatoni villához

Luxuslakás - karácsonyi kitekintő

A luxuslakás mindig kelendő! – karácsonyi ingatlan kitekintő

Tudtad, hogy az ingatlanpiacon is létezik szezonalitás, ugyanakkor a drágább lakások mindig kelendőek! Karácsonykor és az ünnepek alatt inkább készülj fel a jövő év eleji nagy rohamra, és készítsd fel az otthonodat is az új vevők számára. Új év új berendezés!

A home staging mesterei

Milliókkal többért adhatja el ingatlanát, ráadásul rekord idő alatt, ha megismeri a home staging - azaz az eladó ingatlanok értéknövelő lakberendezési módszerének - mesterfogásait!

Belépés a tananyaghoz