Lakberendezési stílus kisokos 1. rész – Absztrakt, afrikai és country

A most induló belsőépítészeti sorozatban hétről hétre végig vezetlek téged azokon a stílusirányzatokon, amiket jó ha megismersz, mielőtt lakberendezésre szánod el magad.

Egy kellemes hangulatú otthon kialakítása érdekében a bútoroknak, a dekorációs tárgyaknak és minden kiegészítőnek összhangban kell lennie. Ezért érdemes olyan megoldásokban gondolkodni, melyek stílusukat tekintve harmonizálva illeszkednek egymáshoz.

Legyen szó absztraktról, természet közeli afrikairól vagy a nyugodt és természetközeli country stílusról, a cél, hogy a különböző helyiségek hangulata egységes egészet alkosson lakáson belül. Így azok, akik belépnek az enteriőrbe, kellemes, harmonikus érzés járja át.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ne kombinálhatnánk a lakberendezési stílusokat egymással, sőt! Ha bátor vagy, lakberendezőként örömmel ösztönözlek téged erre, de előtte érdemes egy rövid ismeretterjesztő utazást tenni a stílusok között, hogy teljes képet kapjál a legismertebb irányzatokról.

A most induló belsőépítészeti sorozatban hétről hétre végig vezetlek téged azokon a stílusirányzatokon, amiket jó ha megismersz, mielőtt lakberendezésre szánod el magad.

ABSZTRAKT lakberendezési stílus – Mondj nemet a megszokottra!

 

Iconist lakberendezo absztrakt lakberendezesi stilus 2

Többnyire ösztönösen tudjuk és érezzük, ha egy modern stílusú otthonba érkezünk. Lakberendezőként azonnal felfedezzük az egyszerű vonalakat, a dekoráció frissességét, zsigerből elfogadjuk, hogy a polcok nincsenek tele csecsebecsékkel, a szabad terek sem zsúfoltak felesleges bútordarabokkal, így aztán kellemes meglepetéssel nyugtázhatjuk: micsoda modern lakás!

Iconist lakberendezo absztrakt lakberendezesi stilus 3

Azonban a modern stílus itt nem áll meg, hiszen számtalan művészeti irány tartozik ehhez a gyűjtőfogalomhoz, amiből aztán sok, első látásra hasonló, de mégis teljesen különböző stílusirányzat jelent meg és forrta ki magát a 20. század elejétől. Így jelent meg az absztrakt lakberendezés is, ami egyedi építészeti elemekre összpontosít, mint például az aszimmetrikus ajtónyílások és a különböző, első látásra furcsa vonalvezetésű lakberendezési tárgyak. Bár az absztrakt stílus sokszor tűnhet kicsit kaotikusnak a szimmetriát kedvelő, nem szakavatott szemnek, mégis frissessége és egyedi perspektívái teljesen új és egyedi szempontokat kínálnak a lakberendezés területén. Ez a belsőépítészeti irány egyenesen hadat üzen a konvencióknak, és mindennek, ami unalmas, ami megszokott és elfogadott. Megjelennek a merész színek, mint például a sárga, kék és narancs, amit a fekete, mint kontrasztos elem zár egy művészi keretrendszerbe – pont úgy, ahogyan Piet Mondrian is készítette korszakalkotó és méltán világhíres festményeit. Az asztalok, székek és kanapék elsődleges hívószava a letisztult és egyértelmű vonalvezetés, amit a funkcionalitás harmóniájával fűszereztek, miközben láthatóan visszaköszön minden formában az absztrakt stílus jellegzetessége: az aszimmetria. A világítás – ugyanúgy, ahogyan a bútorok esetében is – egyszerű vonalakat tartalmaznak és modern esztétikát kölcsönöznek. Jellemző rájuk a geometrikus formák és az egyedi hangulat, ettől válik teljessé az absztrakt lakberendezési stílus az adott belső térben.

Iconist lakberendezo absztrakt lakberendezesi stilus 1

AFRIKAI lakberendezési stílus – Kapcsolódj a természettel

 

Iconist lakberendezo afrikai lakberendezesi stilus 1

A lakberendezők etnónak nevezik a különböző, népi motívumokra épülő irányzatokat – ezek egyike az afrikai törzsi motívumokból és állatmintákból ihletet merítő szafari hangulat. Ez a stílus a gyarmati időket idézi meg bútorzatában és kiegészítőiben egyaránt, ahol a természet közelsége, a különleges textúrák és az egzotikus hangulatok keveredése érezhető különleges harmóniában. A stílus kifejezetten rusztikus képet kölcsönöz az egzotikus keményfa, a nád, és a terméskő minimalista hármasában, és a kézzel készített bútoraival. Ha a színekre koncentrálunk, akkor jellemzően a meleg, föld tónusokat engedjük dominálni, mint a bordó, égetett narancs, a mélybarna, a texturált bézs, melyek tökéletesen harmonizálnak a vanília vagy a fehér homogén falakkal. A padló gyakran rusztikus homokkő, terrakotta, esetleg pácolt beton, amit szizál vagy juta szőnyegekkel tehetünk még kellemesebbé, illetve könnyed, gézszerű vásznakat használhatunk fel függönyként vagy baldahinként.

Iconist lakberendezo afrikai lakberendezesi stilus 2

A stílus legjellemzőbb elemei a fából készült bútorok, ilyen az ében-, mahagóni- vagy cédrus, de felhasználhatjuk a jól ismert rattant is, amit olyan természetes szövettel lágyíthatunk, mint a bőr, vagy a mintás kuba-, illetve ikat szövet. A rusztikus tömörfa bútorokat érdemes tompítani puha és kényelmes puffokkal, kézzel szőtt kosarakkal, pillangó székekkel, bolga legyezőkkel. Ezek mellett a különböző bőr- és szőr-, illetve jó minőségű műszőr felületekkel emelhetjük az összhatást. Az állatminták fontos karakterjegyei a stílusnak. Különböző léptékű nyomott mintás felületeken alkalmazhatók, a bátrabbak akár sötétítőként vagy a kanapéhoz is felhasználhatják. Nagyon vigyázni kell azonban az egyensúlyra: a túl sok vagy többféle állatminta már közönséges hatást kelthet! Az állatminták mellett a törzsi motívumokat idéző, általában geometrikus hatású ornamentikák alkalmazásával is autentikus belső teret hozhatunk létre.

Iconist lakberendezo afrikai lakberendezesi stilus 3

COUNTRY lakberendezési stílus – a nyugodt vidék hangulata

 

Iconist lakberendezo country lakberendezesi stilus 6

A “vidéki stílus” a kiegyensúlyozott, falusi élet barátságos, időtlen hangulatát és a vidék kellemes nyugalmát árasztják. Roppant egyszerű, természetes és sokkal jobban idomul a hagyományokhoz, mint bármilyen más lakberendezési irányzat.

Főleg azok számára lehet népszerű, akik elvágyódnak a zajos, városi életből, a stresszből és a rohanásból egy csendes, nyugodt légkörbe. Nézzük sorjában, hogy ehhez a stílushoz milyen aranyszabályokat érdemes betartani, hogy valóban egy hamisítatlan vidéki stílust hozzunk létre:

Iconist lakberendezo country lakberendezesi stilus 1

A country stílusú konyhának fontos eleme a kredenc, a nagyméretű tömör étkezőasztal, a sok nyitott polc és a fehér porcelán mosogató. A nagyobb edényeket és konyhai eszközöket sem kell elrejteni fiókokba, nyugodtan erősíthetjük a falra vagy a konyhai munkapult fölé, hogy ezek is emeljék a vidéki rusztikus hangulatot.

Iconist lakberendezo country lakberendezesi stilus 5

A fürdőszobában a pultra szerelt mosdó, a letisztult formájú fehér szaniterek, a falból kiálló csapok és a falikút szerű vizesblokk kialakítása ugyancsak a stílushoz tartozó jellemzők. A nappali bútorzatát meleg hatású tömör fából, például fenyőből és tölgyből készítessük, melyeknek jellemzője a letisztult vonalvezetés kevés díszítéssel, és a felületkezelésük általában festett, viaszolt, pácolt, antikolt, amiket gyakran minimális faragott díszítések tesznek barátságossá és hangulatossá. Itt nem hátrány a kopottság, sőt, a patina kifejezetten fontos jellemzője a country stílusnak! A nappali többi kötelező elemei a kandalló vagy az öntött vaskályha, a kényelmes füles fotel, a nagy méretű kanapé. A berendezési tárgyakhoz felhasznált anyagok jellemzően a fa, a kő, a vas, a bőr, a cserép, esetleg porcelán, a len és a pamut. Ezek mind a természetet hozzák vissza a lakás egyik legfontosabb központi helyiségébe, ahol minden percet élmény lesz eltölteni. A színek tekintetében ugyancsak az egyszerűségre érdemes törekedni: alapszínnek választhatjuk a barnák, bézsek és a fehérek árnyalatait, amiket kiegészíthetünk rézsárgával, fáradt rózsaszínnel és tört kékkel.

Iconist lakberendezo country lakberendezesi stilus 3

Az ágyneműk és a huzatok, valamint a különböző lakástextilek esetében érdemes apró virágmintákban, csíkokban és kockákban gondolkodni, hogy kicsit megtörjük a homogén hatást, ezzel kellemes hangulatot adhatunk az egyébként visszafogott színpalettának, amit a lakásunk festésekor alkalmaztunk. A country enteriőrbe jól illenek a rongyszőnyegek vagy rusztikus szizál-, kókuszrostos darabok, falak díszítésére pedig válasszunk kézzel készült suba és a makramé termékeket.

Iconist lakberendezo country lakberendezesi stilus 4

A világítás esetében is az egyszerűségre és a praktikumra törekedjünk: bőven elég a különböző munkafelületek megvilágítása, mint a konyha és étkezőasztal, illetve a fürdőszoba tükre, ezen kívül jöhet néhány állólámpa, falikar, ami inkább kovácsoltvas, réz, búrájuk pedig vászon és porcelán legyen. Burkolatnak pedig hajópadlóban és kőburkolatban gondolkozzunk, hogy megtartsuk azt a naturális, rusztikus hatást, ami ezt a stílust oly nagyon jellemzi.

Iconist lakberendezo country lakberendezesi stilus 2

Képek forrása: Pinterest

Olvass még több cikket tőlem

Luxuslakás - karácsonyi kitekintő

A luxuslakás mindig kelendő! – karácsonyi ingatlan kitekintő

Tudtad, hogy az ingatlanpiacon is létezik szezonalitás, ugyanakkor a drágább lakások mindig kelendőek! Karácsonykor és az ünnepek alatt inkább készülj fel a jövő év eleji nagy rohamra, és készítsd fel az otthonodat is az új vevők számára. Új év új berendezés!

A home staging mesterei

Milliókkal többért adhatja el ingatlanát, ráadásul rekord idő alatt, ha megismeri a home staging - azaz az eladó ingatlanok értéknövelő lakberendezési módszerének - mesterfogásait!

Belépés a tananyaghoz