10 tipp – vonzóbb eladó lakás

Ha szeretnéd eladni az otthonodat vagy örököltél egy ingatlant, akkor néhány apró változtatással tedd vonzóbbá őket! 10 tipp, hogy sokkal magasabb árat kérhess az eladó lakásért

1.tipp: Alaposan takarítsd ki az otthonod!

A vásárlók jól kinéző, jól karbantartott és gondozott otthont keresnek, a piszkos-rumlis helyek pedig rossz üzenetet közvetítenek. Az ingatlan helyén és a piaci igényeken nem tudunk változtatni, de külcsínen igen. Egy alapos takarítással sokkal vonzóbbá tehetjük az otthonunkat. Különös figyelmet kell fordítani a konyhákra és a fürdőszobákra, ugyanis ezek a helyiségek adják el a legjobban a lakást/házat, ugyanakkor általában ezek a legproblémásabbak is. Ha a költségvetés lehetővé teszi, profi takarítószolgálatra is bízhatjuk a munkát, ha magunk takarítunk ki, akkor érdemes egy szomszéddal leellenőriztetni a végeredményt.

2.tipp: Pakolj és csomagolj mesterien!

Az otthonunk eladása kiváló alkalmat jelent arra, hogy végre kiselejtezzük a megunt ruhákat, kidobjuk az évek óta nem használt tárgyakat. Ezzel rengeteg hely felszabadul a térben és a szekrényekben egyaránt. Nem szabad zsúfolt szekrényeket és fiókokat mutogatni a vásárlóknak, mert ez azt a benyomást keltik, hogy nincs elég tárolóhely a lakásban/házban. A dekoráció legyen egyszerű, semleges és szezonális, ami mindenkinek tetszik. A szekrényeket és fiókokat átláthatóan rendszerezzük, így a potenciális vevőkben a bőséges tárhely érzetét keltjük.

3.tipp: Távolítsd el a személyes holmikat!

Távolítsuk el a falakról és a szekrényekről a családi fényképeket és minden olyan tárgyat, amely valamilyen személyes adatokat tartalmaz, például a bekeretezett díjakat, okleveleket stb. A célunk az, hogy egy semleges teret hozzunk létre, amelyben a vásárlók könnyedén elképzelhetik magukban. Ráadásul egyikünk sem szeretné, ha az ingatlanhirdetéseinken ott virítana a nyaralós fürdőruhás képünk, vagy a vevők a lakás nézegetése helyett a családi fotóink, hűtőmágneseink szemlélésével töltenék az idejüket.

4.tipp: Vidd ki az óriás bútorokat!

Az otthoni életmódra és az eladásra szánt ingatlanok kialakítása nagyon különböző. Lehet, hogy te az óriási, öblös karosszékeket szereted, de elképzelhető, hogy ezek értékes helyet foglalnak el. Érdemes a nagyobb kanapékat, állóbútorokat, karosszékeket eltávolítani és szükség esetén kisebbre cserélni. Amikor a vásárlók belépnek egy szobába, azonnal megnézik, hogy a bútorok és a tárgyak illeszkednek-e a helyiségbe, térbe. A szellős, egyszerű berendezés mindenkinek sokkal jobban tetszik, és egyúttal megnöveli a térérzetet is, azaz nagyobbnak hat az adott szoba, tágasabbnak a lakás.

5.tipp: Fontos a tiszta, semleges illat!

Ha kedvtelésből gyakran használsz füstölőt vagy illatgyertyát, az eladás előtt ne tedd. Nagyon fontos, hogy a lakásnak vagy háznak ne legyen semmilyen szaga vagy illata. Ehhez szükséges lehet a szőnyegek, bútorok, függönyök szakszerű tisztítása, az illatgyertyák, illatosítók és füstölők hanyagolása, de érdemes a konyhai főzőcskét is a potenciális vevők fogadása utánra halasztani. A vásárlói szemle előtt nyissuk ki az ablakokat és ajtókat és alaposan szellőztessünk ki, így friss, semleges illattal várhatjuk a vevőket!

6.tipp: Fesd át semleges színűre a falakat!

A felkészítés célja az, hogy a lehetséges vásárlók számára még vonzóbbá tegyük az eladásra szánt otthont. Ebben sokat segíthet az, ha a falakat semleges, halvány színűekre festjük. Egyrészt ezek a festékszínek segítenek abban, hogy az otthonunk tágasnak tűnjön, és könnyű áramlást biztosítanak a szem számára. A szem ugyanis megáll, megakad, ha valamilyen erőteljes színt lát. Érdemes halvány, egyszerű, semleges, bézs, fehér, tojáshéj vagy halvány szürke színű árnyalatokat választani, mert azok általában minden vevőnek tetszenek.

7.tipp: Egységesítsd a világítást!

Függetlenül attól, hogy LED vagy halogén izzókat használunk az otthoni világításhoz, fontos, hogy egy helyiségben egyfajta típus működjön. Az izzók színkülönbsége nem sokat számít a mindennapi életben, de hatással lehet az otthonunkról készült fotók minőségére. Ha szeretnénk elkerülni a hideg és meleg színek keveredését egy helyiségen belül, akkor érdemes ugyanolyan izzókat használni az adott térben.

8.tipp: Tedd vonzóbbá a bejáratot!

A vonzó belépő olyan, mint egy kedves ajándék: felhívja a figyelmet az adott otthonra, ugyanakkor nem mutat meg mindent róla. Egy frissen festett bejárati ajtó vagy egy új postaláda nagy különbséget jelenthet. Cserepes növények, új házszámok, ajtókoszorúk használata, kivilágított bejárat szintén vonzóvá, otthonossá teszi az eladásra szánt ingatlant. Nagyon fontos, hogy a kertes házaknál a kertet is rendbe tegyük, mielőtt eladásra kínáljuk. Egy magasnyomású mosóval komolyan letisztíthatjuk a házat és a kerítést, majd adott esetben át is festhetjük őket, a gyep cseréje és a fák megmetszése is nagyon sokat nyom a latban.

9.tipp: Adj funkciót minden négyzetméternek!

Nagyon fontos, hogy a lakásban vagy a házban minden helyiséget funkcionálissá tegyünk. A vevők ugyanis gyakran nem tudják, hogy egy-egy szobával, helységgel, beugróval mit is lehet kezdeni, hogy mire használják. Alakítsunk ki az eddig nem használt beugróból olvasósarkot, vagy irodasarkot, a szuterénben elhelyezkedő lomos raktárból lehet otthoni edzőterem, esetleg külön mosókonyha. Ne felejtsük ki a szabadtéri tereket sem, egy jól berendezett terasz pillanatok alatt eladhatja a lakását/házát.

10.tipp: Készíts profi fotókat!

Egyes elemzések szerint a lakásvásárlók zöme az interneten kezdi a keresgélést, így nagyon fontos, hogy az ingatlanhirdetéseid kitűnjenek a többi közül. Ezt profi fotókkal érheted el a legjobban. Ha az első benyomás pozitív, elképzelhető, hogy eljuttok a személyes találkozóig. Mielőtt elkészítenéd az ingatlanhirdetésed, bízz meg egy profi fotóst, hogy készítsen szuper képeket az otthonodról, egy szép alaprajz is elengedhetetlen. Ha pedig nem szeretnél az eladással bajlódni, akkor fordulj home staging szakemberhez, aki profin megoldja helyetted a fenti feladatokat és adott esetben az értékesítést is elvégzi.

A home staging mesterei

Milliókkal többért adhatja el ingatlanát, ráadásul rekord idő alatt, ha megismeri a home staging - azaz az eladó ingatlanok értéknövelő lakberendezési módszerének - mesterfogásait!

Belépés a tananyaghoz