Színpszichológia, így hatnak rád a színek!

Ha valaki eladásra kínálja az otthonát, akkor nagyon fontos, hogy felfrissítse a falak festését. Egy-egy jól kiválasztott falszínnel valóban sok vevő érdeklődését felkelthetjük. De vajon miért olyan fontosak a színek és hogyan hatnak ránk? Egy kis színpszichológia mindenkinek!

Színpszichológia – színek tudománya

A színek tudománya manapság komoly szakágnak számít, egyrészt a pszichológusok és orvosok is rengeteget foglalkoznak a színekkel és azok hatásaival az ember szervezetére, másrészt a marketing és az értékesítési terület is komolyan foglalkozik azzal, hogy az egyes színek miként befolyásolhatják az eladást. Egy biztos, egy-egy szín meghatározhatja a hangulatunkat, megnyugtathat, esetleg felizgathat, befolyásolhatja a döntéseinket, így azt is, hogy mikor mit vásárolunk. Nincs ez másként az ingatlanértékesítés terén sem, éppen emiatt ajánlanak az eladó ingatlanoknál semleges és világos színeket, mert ezek mindenkiben a tisztaság, szellősség, tágasság érzetét keltik és ráadásul azonnali döntésre késztetnek.

A színek befolyásolják a vásárlást

Egy kutatás szerint a vásárlók 85%-a a termékek színe alapján dönt és a vásárlásaink 93%-ában az áru kinézete szerint hozzuk meg döntéseinket. Nem hiába a márkák egyik legalapvetőbb jellegzetessége a színvilág, amely segíti az adott brand felismerését. Az is érdekes, hogy a vásárlók 52% nem megy vissza még egyszer abba az üzletbe, amely nem ízlésesen berendezett, de még a webshopokról is a kinézetük alapján alkotunk véleményt. Miért is lenne ez másként akkor, amikor lakást vagy házat vásárolunk. A home staging szakemberek szerint egy ízlésesen berendezett lakás általában fele- vagy negyedannyi idő alatt kel el, mint hasonló helyen lévő, hasonló áron kínált, de rendetlen, ízléstelen testvére. Az új lakóparkokban pedig a bútorokkal, kiegészítőkkel berendezett, gyönyörűen kifestett mintalakások kelnek el legelőször!

Meleg színek

De vegyük sorra, hogy mit kell tudnunk a színekről! Alapvetően a színek között a meleg és hideg színeket különböztetjük meg. Köztudott, hogy a meleg színek azonnal megragadják a figyelmet. A piros emelheti a szívritmust, és ráirányíthatja a részletekre a figyelmet, tettre ösztönöz, lelkesedést vált ki. Ha eladásra szánunk egy ingatlant, akkor az előnyös, különleges, pozitív részleteket érdemes kiemelni piros vagy egyéb meleg színekkel, de ne feledjük a kevés néha több elvét. Ha túl sok pirosat, vöröset használunk, akkor az otthon inkább irritáló és nyugtalanító lesz, mintsem izgalmas A sárga a másik leggyakrabban használt meleg színünk. Ez egy vidám, jókedvű, szeretetteljes szín, amely melegséget, energiát sugall, stimulálja az idegrendszert és a mentális folyamatokat, optimizmust és boldogságot áraszt. Ugyanakkor megfigyelték, hogy a sárga szobákban az emberek előbb elveszítik a türelmüket és a kisbabák is gyakrabban sírnak. Éppen emiatt a sárga színt csak kifejezetten halvány árnyalatban használjuk a lakás dekorálás során. A barna viszont a stabilitás, megbízhatóság, elérhetőség, az anyaság, gondoskodás, termékenység színe. Mivel a Földdel való kapcsolatunkat jelképezi, ezáltal minden természetes és organikus dolognak a színe. Semleges színnek számít, a dizájnerek előszeretettel használják háttérként, nyugtató, harmonizáló hatása miatt és ezért ajánlott használata a home staging során is.

Hideg színek

A hűvös színek pihentetőbbé tehetik a szobát, és kiválóan használhatók például a hálószobában vagy a fürdőszobában. Ilyen szín a kék és a zöld, illetve a türkiz, amelyek élénk árnyalatai egy fehér vagy halványbarna szobát is feldobhatnak, ha egy-egy kiegészítőn, dísztárgyon vagy párnán köszönnek vissza. A falakon ellenben érdemes a halvány változatokat használni, mivel az erősebb kékek sokszor hidegnek és meghökkentőnek tűnnek. A zöld és annak árnyalatai kifejezetten semleges színnek számítanak, ha valaki a fürdőszobát vagy a nappali szobát zöldre festi, akkor egy nyugodt és harmonikus helyet hoz létre. A szürkét általában az eleganciához és a luxushoz társítják, így érdemes ezt bevetni az otthonunk eladásánál is. Az abszolút favorit minden bizonnyal a fehér, az álomfejtők szerint a fehér szín az otthon boldogságára utal. Lehet, hogy ezzel függ össze, hogy a fehér falak szinte mindenkinek tetszenek? A fehér az eredményességet, a teljes mértékben beteljesült végzetet, és a spirituális tökéletességet is szimbolizálja. Az európai kultúrában a fehér minden esetben az ártatlanság, a tisztaság és a tisztaság érzésének a színe, ezért ajánlott egy eladásra szánt otthonban domináns színként. Ha túl sok a fehér és annak árnyalat, akkor kombinálhatjuk más semleges, hideg színekkel, így halvány szürkével, barnával is, amely praktikus és tökéletes hátteret biztosít bármely bútor és berendezés számára.

A home staging mesterei

Milliókkal többért adhatja el ingatlanát, ráadásul rekord idő alatt, ha megismeri a home staging - azaz az eladó ingatlanok értéknövelő lakberendezési módszerének - mesterfogásait!

Belépés a tananyaghoz